Hvad er talblindhed?

Siden 1. januar 2022 er ICD-11 den måde vi i Danmark klassificerer sygdomme. Her er matematikvanskeligheder sidestillet med vanskeligheder i læsning og skrivning: 6A03.2 Medfødt indlæringsvanskelighed med udfordringer i matematik

- i daglig tale: Særlige matematikvanskeligheder.

Særlige matematikvanskeligheder er karakteriseret ved væsentlige og vedvarende vanskeligheder i udviklingen af matematikfærdigheder, der ikke kan forklares med andre indlærings- eller udviklingsforstyrrelser, sanse-udfordringer, neurologiske vanskeligheder, manglende eller afbrudt skolegang, sprogvanskeligheder eller psykologiske udfordringer.

Særlige matematikvanskeligheder er kendetegnet ved eksempelvis mangelfuld talforståelse, vanskeligheder med estimering, hovedregning, at lære tabeller og mangelfuld ræsonnementskompetence.

Talblindhed er en undergruppe af særlige matematikvanskeligheder.

Sagt lidt lettere, vil elever med særlige matematikvanskeligheder (talblindhed) præstere væsentligt dårligere i aktiviteter, der indeholder matematik eller matematisk tankegang, end vi forventer af dem baseret på deres generelle intelligens og skolegang.

Hvad er talblindhed ikke?

Det er ikke alle vanskeligheder i matematik, der skyldes talblindhed. Ordblindhed giver vanskeligheder i matematik i omkring 50% af tilfældene. Næsten samme andel gælder for elever med ADHD og andre opmærksomhedsforstyrrelser. Og det er altså vanskeligheder, der ikke skyldes, at man ikke kan læse opgaveteksten eller har svært ved at holde opmærksomheden på opgaven. En del elever med autisme spektrum forstyrrelser har også svært ved matematik, hvis undervisningen ikke er tilpasset deres behov. Man kan selvfølgelig også sagtens have både ADHD og være talblind, eller både være ordblind og talblind. Det ene udelukker ikke det andet.

Vanskeligheder i matematik kan også skyldes, at man ikke har opnået en solid forståelse af grundlæggende koncepter på grund af sygdom, flytning, eller mangelfuld undervisning grundet lærersygdom eller hyppige lærerskift. Det kan også være, at fokus ikke har været på undervisningen i perioder grundet problemer i hjemmet som fx skilsmisse eller mobning i skolen.

Vanskeligheder kan også skyldes, at der ikke er givet tid nok til de enkelte områder, så undervisningen er gået videre til nye ting, før de grundlæggende færdigheder og forståelser er opnået. Ligesom angst kan være resultatet af hyppig testning eller resultatorienteret undervisning.

Man kan heldigvis stadig arbejde med matematikfærdigheder og -forståelse. Så længe man tager afsæt i elevens styrker og starter der, hvor den sikre forståelse er nået til.